Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

Вітаємо всіх українців з цим надзвичайно важливим днем! Цей день – це одна із ключових дат у становленні нашої держави.

1 жовтня в Україні святкують День захисників та захисниць України. Цей день приурочений вшануванню військових, які присвятили своє життя захисту країни та її суверенітету.

День захисників та захисниць України набув особливого значення під час повномасштабного російського воєнного вторгнення. Це свято стало символом визнання та вдячності військовим і громадянам України, які встали на захист своєї країни. Боронити державу – непроста справа, проте ЗСУ успішно з нею справляються. І ми мусимо допомагати їм усім, чим можемо – не тільки у свято, а й кожного дня.

Віримо у Збройні Сили України! Слава усім нашим захисникам та захисницям!

Саме в цей день віряни святкують Свято Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх давен це свято об’єднувало людей, живило їхню віру. Після перемоги над печенігами у 1036 р., Ярослав Мудрий будує церкву Благовіщення і віддає свою державу під опіку Божої матері, відтоді вона вважається заступницею нашого народу.

1 жовтня українці святкують День Українського козацтва. Ходять легенди, що не було ніколи сильніших та сміливіших воїнів, ніж українські козаки. Ще за часів Запорізької Січі козаки вшановували свято Покрови Пресвятої Богородиці, саме Діві Марії була присвячена їхня церква, де вони ревно молилися про її заступництво. Цього дня збиралась вся Січ обирати нову старшину, адже вважалося, що саме в цей день жоден козак не може збрехати.

З 2023 року 1 жовтня також відзначають День створення Української повстанської армії (УПА), яка була активною у 1940-х роках, стала символом боротьби за незалежність України. Армія боролася проти німецької окупації, польських сил та СРСР, намагаючись створити незалежну Українську державу.

До сьогодні УПА залишається однією з найбільш обговорюваних тем в історії України. Це військово-політичне формування діяло в Україні протягом 1942-1960 років і стало символом боротьби за незалежність країни.