Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

День Української державності – нове національне свято. Президент Володимир Зеленський підписав указ про його затвердження на День Незалежності, 24 серпня 2021 року. Дата була обрана невипадково, адже багато років тому на неї припав і День хрещення Київської Русі. Метою свята є утвердження історії України та протидія російській дезінформації, яка просуває різні маніпуляції щодо минулого, в тому числі щодо присвоєння української історичної спадщини.

Історія української державності сягає корінням глибокої давнини, коли на території сучасної України почали формуватися перші державні утворення. Однією з найважливіших подій, що вплинула на розвиток української державності, було утворення Київської Русі у IX столітті, яка об'єднала племена східних слов'ян і стала центром культурного та політичного життя на цих теренах. Після занепаду Київської Русі українська державність пережила низку випробувань, зокрема, монгольську навалу та періоди польської та литовської влади.

Запровадження християнства у 988 році князем Володимиром Великим сприяло піднесенню культури, освіти та міжнародного авторитету першої української держави. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу. Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

На початку XX століття українці почали активно боротися за відновлення своєї державності. Після падіння Російської імперії у 1917 році було проголошено Українську Народну Республіку (УНР). Цей період ознаменувався важливими політичними змінами та боротьбою за незалежність. 22 січня 1919 року відбувся акт злуки УНР і ЗУНР, що стало символом єдності українських земель. Проте, через внутрішні та зовнішні проблеми, українська державність була втрачена і територія України увійшла до складу Радянського Союзу.

Друга світова війна суттєво вплинула на українську державність. Українські землі стали ареною запеклих боїв між радянськими та німецькими військами. Війна принесла величезні людські втрати та руйнування. Під час війни українські націоналісти боролися за незалежність України, але їхні зусилля були придушені радянською владою.

Після закінчення війни Україна залишилася у складі Радянського Союзу, проте прагнення до незалежності серед українців не згасало. Боротьба продовжувалася і після війни, зокрема у формі партизанського руху.

Після розпаду Радянського Союзу у 1991 році Україна знову здобула незалежність. Верховною Радою України офіційно було ухвалено Акт проголошення незалежності 24 серпня і він був підтверджений на загальнонаціональному референдумі 1 грудня того ж року. Це стало важливим етапом у відновленні української державності.

Відтоді Україна розпочала шлях самостійного розвитку, здійснюючи економічні, політичні та соціальні реформи. Незалежність України була визнана міжнародною спільнотою, що закріпило її статус суверенної держави.