Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач, до шлюбу Драгоманова) народилася 29 червня 1849 р. Вона належить до числа тих діячів, які невтомною працею на терені української культури зробили значний внесок до духовної скарбниці свого народу. Її перу належать твори в багатьох літературних жанрах: драми і комедії, повісті, оповідання, байки, ліричної поезії, поеми, поетичних перекладів. Олена Пчілка – один з родоначальників української дитячої літератури. Вона є авторкою чисельних казок, оповідань та цілої низки п’єс, які ставилися на сцені організованого нею дитячого аматорського театру.

Людина з широким світоглядом і ґрунтовою освітою, Олена Пчілка відома і як мистецтвознавець, критик і популяризатор українського мистецтва, фольклорист та етнограф. Вона любила і знала українське слово, українську народну творчість. Записала цілу низку пісень, обрядів, народних звичаїв, опублікувала дослідницьку працю «Український орнамент». Як справжній майстер вона плекала слово і творила його. Дала життя означенню, без якого просто уявити не можна нинішній словник – «мистецтво». З її легкої руки в нашій мові прижилися «переможець», «променистий», «палкий». Збагатила українську літературу перекладами з Овідія, Гете, Андерсена, Гюго, Гоголя, Міцкевича.

Олена Пчілка належить до числа перших українських жінок-видавців. Разом з Н. Кобринською заснувала у Львові альманах жінок-письменниць «Перший вінок», була редактором-видавцем журналу «Рідний край» з додатком «Молода Україна». До речі саме «Рідний край» благословив перші поетичні спроби Павла Тичини і Максима Рильського. Багато сил та енергії віддавала публікації творів своїх колег-письменників, а славнозвісні «Співомовки» С. Рудинського видавала власним коштом.

Національні інтереси були для неї завжди понад усе. «Українства» і «українофільства» не прощав Олені Пчілці ні царський уряд (родина письменниці знаходилася під негласним наглядом поліції), ні караючий меч диктатури пролетаріату – в 1920 році за антибільшовицькі виступи її було заарештовано у Гадячі, але невдовзі випущено: надто одіозною і авторитетною була постать відомої письменниці і громадської діячки, матері Лесі Українки.

Серце письменниці перестало битися 4 жовтня 1930 року. Вона, за словами Панаса Мирного була «родюча, як земля, а робоча – як бджола». Олена Пчілка була завжди вірною демократичним і гуманістичним ідеалам, стояла на позиціях реалізму і народності, своєї творчістю і громадською діяльністю прагнула служити справі розквіту української літератури і культури.

Переглянути віртуальний біографічний нарис «Olena Pchilka the radiance of goodness and love» англійською мовою:

https://youtu.be/6g4SYcJuQL4?si=fB8BsrZyU9pYz6ky