Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

Аварія, що сталася в квітні 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства. 14 грудня 1986 р. на Чорнобильській АЕС був зданий в експлуатацію об’єкт «Укриття» – саркофаг, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному, четвертому, реакторі Чорнобильської АЕС. Саркофаг спорудили у найкоротший строк – за 206 днів. Це, по суті, була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху.

З метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму ліквідаторів  Указом Президента України  від  10  листопада 2006 року встановлено «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС».

Насамперед, це день мужніх і самовідданих людей, які прийняли доленосний виклик  захистити Україну й усе людство від руйнівного впливу зруйнованого внаслідок аварії енергоблоку. Отримуючи великі дози опромінення, науковці-інженери, військові, будівельники, лікарі, правоохоронці, шахтарі, енергетики, водії – усі, хто пішов тоді не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого і підступного ворога. Працювали вахтовим методом – одні, отримавши максимально допустиму дозу радіації, поверталися, а на їх заміну приїздили інші. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Аварія на ЧАЕС стала уроком для всього світу і показала, наскільки високою може бути ціна прорахунку та наскільки руйнівною – неправда.

Обов’язок кожного українця сьогодні – пам’ятати про мужність, самовідданість, професіоналізм і саможертовність учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, дякувати тим, хто поруч з нами і вклонитися пам’яті тих, хто пішов у вічність.