Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

Історія свята

Взимку 2022 року без пояснень Росія стягнула війська і військову техніку до українського кордону, після чого світові ЗМІ заявили про можливість військового вторгнення РФ в нашу країну. Серед можливих дат початку війни британське видавництво The Sun назвало 16 лютого. Володимир Зеленський закликав українців не панікувати і оголосив цю дату Днем єднання України. Голова держави зареєстрував указ про створення свята.

За словами Зеленського, це свято має згуртувати українців навколо національної ідеї і показати російським пропагандистам, що ми – єдиний народ. «Українці мають різний рівень доходів, професію і віросповідання, але всі вони люблять свій дім і хочуть жити в мирі», – заявив президент.   

Як відзначають День єднання

16 лютого в День єднання всі державні та житлові будівлі країни можуть підняти український прапор, а о 10:00 виповнюється гімн України. Українські телеканали цього дня транслюють Марафон єдності, а також обговорюють нагальні питання в країні. Українці вітають один одного з Днем єднання і приєднуються до святкування різними способами. Наприклад, 16 лютого можна прийти на роботу або навчання у вишиванці або прикріпити до одягу синьо-жовту стрічку. Багато батьків одягають у вишиванку дітей.

Серед заходів до Дня єднання в закладах освіти спільно з МОН та Інститутом національної пам’яті проводяться уроки, присвячені єднанню, 16 лютого і уроки з медіаграмотності – 17-18 лютого.

16 лютого також проходить молебен за єднання в Софії Київській.

До свята в соцмережах запустили флешмоб. В рамках челенджу потрібно зробити фото з прапором України і поставити на фото хештег #UAразом, а потім передати це завдання іншій людині.

Ми сильні – коли ми разом!