Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

2 лютого українська спільнота відзначає 210 років від дня народження поета, байкаря, прозаїка і громадського діяча Євгена Гребінки. З нагоди ювілею наукова бібліотека Харківського національного університету внутрішніх справ підготувала тематичну виставку «Творець українського байкарства».

Творчість Гребінки займає належне місце в українському літературному процесі XIX століття, відіграє важливу роль у розвитку української літератури і літературної мови, і сьогодні його кращі твори є шедеврами українського байкарства.

Коротке життя Євгена Гребінки було дивовижно наповнене різноманітною творчою активністю. Усього 36 років доля відвела майстру слова. Майже за два десятиліття літературної діяльності він створив багато оригінальних і перекладних творів українською і російською мовами: байок, романів, повістей, оповідань, нарисів. Саме Євген Павлович доклав чимало зусиль для звільнення з кріпацтва та сприянню розвитку літературного таланту Тараса Григоровича Шевченка. Багато творів митця покладено на музику. На слова Євгена Гребінки написані пісні: «Очи чёрные», «Ні, мамо, не можна нелюба любить!», «Казак на чужбине» та інші. Вся творчість Євгена Гребінки міцно увійшла в скарбницю культурних надбань українського народу, адже він сіяв добро, а його твори заслужили право на вдячну пам’ять багатьох поколінь своїх нащадків.

Бібліотека запрошує відвідати експозицію.