Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

19-21 січня до державного свята Дня Соборності України, який щорічно відзначається 22 січня, наукова бібліотека Харківського національного університету внутрішніх справ проводить для курсантів перших курсів факультетів 1–4  історичні відео-екскурси національно-патріотичного спрямування «Соборність в душах, єдність у серцях».

Під час занять, які проводить начальник відділу обслуговування навчальною літературою Людмила Молчанова, курсанти  обговорюють важливий момент історичного минулого – День злуки ЗУНР та УНР в одну державу, як віхи єдиного процесу боротьби за незалежність України.

В українському національному календарі дата 22 січня посідає одне з провідних місць. Так, саме 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав – УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської та Австро-Угорської імперій, – в єдину соборну Українську державу. У тексті Акта Злуки утверджувалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Наприкінці зустрічі курсанти знайомиляться з тематичною виставкою літератури «Лише одна на світі Україна».