Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

У науковій бібліотеці Харківського національного університету внутрішніх справ представлена книжкова виставка «Петро Могила в духовній історії України» до 425-річчя від дня народження Петра Могили – українського політичного, церковного і освітнього діяча, Митрополита Київського і Галицького, який мав титул «Екзарх Константинопольського трону».

Петро Могила – був відданим і невтомним борцем за торжество православ’я в складних історичних обставинах в Україні у ХVІІ ст. Засновану ним Лаврську школу у Києві, згодом було об’єднано з братською і перетворено на колегію, що стала родоначальницею Київської духовної академії. Окрім Київської колегії, Петро Могила відкрив у 1634 році ще одну – Вінницьку, а у 1636 році – Кременецьку.

Свої зусилля митрополит спрямовував на реформування національної освіти і православної церкви, на піднесення свідомості і гідності народу, прилучення України до складу вільних європейських держав.

Його життя для багатьох людей ще й сьогодні залишається загадкою. Складною і суперечливою була доля цього визначного церковного та культурного діяча, що полишив слід в історії та культурі України.

У вітчизняній історії Петро Могила посідає настільки значне місце, що його ім’ям названо один із періодів культурного й церковного відродження України ХVІІ століття – славетна «Могилянська доба», яка мала своє продовження й після смерті самого митрополита, а дослідженням його творчості та результатами усього духовно-просвітницького процесу займаються науковці впродовж більше, ніж трьох століть.

Запрошуємо університетську спільноту відвідати експозицію!