Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильскій АЕС. Більше 35-ти років пройшло з того часу, як сталася найбільша техногенна катастрофа у світі – аварія на Чорнобильській АЕС. Зі скорботою згадуємо тих, хто рятуючи Батьківщину, поклав своє життя. Чорнобиль став суворим уроком для людства, а українці-ліквідатори – прикладом мужності та самопожертви. Героїзм ліквідаторів, які одними з перших приступили до ліквідації наслідків аварії на четвертому енергоблоці ЧАЕС, завжди служитиме взірцем для нащадків.

В університеті працюють люди, які одними з перших відгукнулися на страшну трагедію. Серед них – методист організації роботи навчально-методичного відділу ХНУВС Олег Ящеріцин. Напередодні Дня вшанування наукова бібліотека Харківського національного університету внутрішніх справ організувала зустріч курсантів факультетів № 2 і № 3 з учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Олег Олександрович, спираючись на власний досвід, розповів молоді, що лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. До ліквідації наслідків аварії були залучені тисячі фахівців різних професій. Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, міліціонери, лікарі – усі, хто не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації і поверталися, а на зміну приїздили інші. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та самовідданості.

З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильскій АЕС курсанти 2 курсу факультету № 2 разом із кураторкою Ніною Грищенко та курсанти 1 курсу факультету № 3 на чолі з курсовим Євгенієм Іл’їнським вручили Олегу Олександровичу квіти та подякували за змістовний урок.

Висловлюємо слова щирої вдячності всім ліквідаторам, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, за героїзм, мужність, високу громадянську позицію, сміливість і відвагу. Низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, хто відвів біду від прийдешніх поколінь.