Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

НАТО, або Північноатлантичний альянс, заснований 4 квітня 1949 року, представляє собою важливу платформу для забезпечення безпеки та стабільності в Європі та поза її межами. За ці роки НАТО відігравав ключову роль у зміцненні колективної обороноздатності своїх членів, сприяючи миру та співробітництву між націями.

Його засновниками були 12 країн, включаючи Сполучені Штати, Канаду, Францію, Велику Британію та інші країни Заходу. Основною метою створення НАТО було забезпечення колективної оборони та безпеки своїх членів у контексті загрози з боку СРСР. Від часу свого заснування кількість нових держав-членів альянсу збільшилася до 32 країн.

Після закінчення Холодної війни альянс зосередився на розширенні демократичних цінностей, співробітництві та миротворчих операціях. НАТО відіграє важливу роль у забезпеченні безпеки та стабільності в Європі та поза її межами, здійснюючи оборону своїх членів, реагуючи на кризи та сприяючи розвитку обороноздатності.

Починаючи із 2014 року, у зв’язку з незаконною анексією Криму Росією, співробітництво між Україною і НАТО у низці ключових галузей було активізовано. Важливим кроком у відносинах стала Декларація про партнерство, яка була підписана в 2021 році і закріплює глибокі зв'язки між сторонами та підтверджує підтримку НАТО для суверенітету та територіальної цілісності України. 30 вересня 2022 року Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Так наша країна має намір якнайшвидше завершити свій шлях до Північноатлантичного альянсу, особливо в умовах широкомасштабної військової агресії рф проти України.

Нині Україна є донором безпеки для всієї євроатлантичної спільноти.

Безпека України має вагоме значення для НАТО і усіх держав-членів Альянсу, який підтримує невіддільне право України на самооборону, а також її право обирати власні механізми безпеки. Від початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році як НАТО, так і держави-члени Альянсу надають Україні допомогу на безпрецедентному рівні.