Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

Цього дня світ відзначає Міжнародний день миротворців ООН. Саме 29 травня 1948 року на території Палестини відбулася перша миротворча місія. Головною метою діяльності миротворців на територіях, де відбуваються бойові дії, є контролювання перемир’ям між учасниками конфлікту. Особовий склад місії формується за рахунок військовослужбовців, яких скеровують країни-учасниці організації. Військовослужбовці залишаються у підпорядкуванні ООН. Їхніми розпізнавальними елементами є: значок місії, блакитний берет або блакитна каска.

Від моменту проголошення незалежності та формування Збройних сил України, окремо створенні батальйони з українських військовослужбовців організація регулярно долучає для врегулювання військових конфліктів. Першою місією українського контингенту стала участь у залагодженні конфлікту в колишній Югославії. Перший український підрозділ, який складався з понад 400 військових, був доправлений на Балкани у 1992 році. Українські миротворці забезпечували функціонування аеропорту, супроводжували конвої з гуманітарною допомогою, сприяли обміну військовополоненими та тілами загиблих.

Загалом, починаючи з 1992 року, близько 45 тисяч українських військовослужбовців були залучені до міжнародних операцій з підтримки миру та безпеки. Було здійснено 27 військових операцій, під час яких загинули 55 українських військових.

Нині до складу місій ООН залучено понад 80 українських військовослужбовців, які служать у місіях ООН на території Кот-д'Івуару, Малі та Придністровського регіону Республіки Молдова.