Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

    

5 квітня виповнилося 314 років від дня укладення першої української Конституції. Її ще називають «Конституція гетьмана Пилипа Орлика» та «Бендерська конституція». Цей документ вважається пам’яткою української політико-філософської та правової думки XVIII ст., першою сучасною конституцією та фундаментом для багатьох світових конституцій.

Її повна назва – «Договори і Постановлення Прав і вільностей Війська Запорозького», що була укладена між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною та козаками Війська Запорозького. Документ визначав взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною, засади державного устрою України, права та обов’язки станів у випадку відвоювання її територій у Московського царства та Речі Посполитої, а також проголошував причини переходу Війська Запорозького під протекторат Шведського королівства.

Положення Договору виконувалися запорожцями до 1733 року, під час перебування Війська Запорозького в Олешках. Як зазначав український історик Дмитро Яворницький, в Олешківській Січі запорозькі козаки залишились вірними своїй релігії та своїм законам.

На локації ХНУВС у м. Кам’янець-Подільський бібліотека запрошує університетську спільноту на перегляд книжково-ілюстративної виставки «Перша Українська Конституція».

Віртуальну виставку-історичний нарис до Дня укладення першої Конституції України можна переглянути за посиланням:  target="_blank">https://youtu.be/Q9hkytTS7Rw?si=F6JcIwIAsD8VQICB. Під час озвучення викориcтано нейромережі.