Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

Щорічно 28 жовтня відзначається День вигнання військ нацистської  Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України, відповідно до Указу Президента України від 20 жовтня 2009 року «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…».

Воєнні дії відбувалися на нашій території з 22 червня 1941 року, до кінця жовтня 1944 року. У цей період на українській землі були зосередженні головні сили вермахту – від 57,1 до 76,7% загальної кількості дивізій. Більшість з них було розгромлено саме на території України. Водночас історики Українського інституту національної пам’яті зазначають, що 28 жовтня радянські війська вийшли на околиці міста Чоп, де боротьба розтягнулася аж до 25 листопада, і лише тоді нацистських окупантів вдалося вигнати з України остаточно.

У ході вигнання нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів, впродовж січня 1943-жовтня 1944 відбулась низка блискучих наступальних операцій.

Внесок України у розгром гітлерівської Німеччини та її союзників важко переоцінити. Мешканці УРСР взяли активну участь у протидії гітлерівській агресії. За весь час війни між СРСР та Третім Рейхом жителі УРСР складали приблизно 7 мільйонів (23%) особового складу Збройних сил СРСР. За оцінками Інституту історії НАНУ прямі людські втрати України становили 8–10 мільйонів осіб: військових і цивільних. 

У цей день, ми вшановуємо пам'ять та згадуємо героїв, які в роки Другої світової війни ціною власного життя виборювали мир та спокій на українській землі. 

Наше покоління знову стало на захист незалежності та територіальної цілісності України. Історія доводить, що кожен, хто посягне на українську землю, буде знищений.

Разом до Перемоги!