Loading...
ЛогоНаукова бібліотека
[email protected](057)7398166Харків, просп. Льва Ландау, 27ПН-ЧТ: з 8:00 до 18:00, ПТ: з 8:00 до 17:00, СБ: з 8:30 до 16:00
Вхід

    День української писемності та мови - свято розвитку державної мови, яке щорічно відзначається в Україні. 
У 2023 році дата його святкування була  перенесена з 9 листопада на 27 жовтня відповідно до Указу Президента України Володимира Зеленського від 28 липня 2023 року № 455/2023.
Зміни відбулися через перехід на новий церковний календар, оскільки свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця - письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря, з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.
За традицією в це свято щорічно проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, започаткований командою Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.
   Цьогоріч на всіх локаціях, де розташовується Харківський національний університет внутрішніх справ, працівники, курсанти, студенти обов’язково долучаться до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності!
День української писемності та мови це й ще прекрасний привід для всіх, щоб прочитати нову книгу українською мовою, або розмовляти весь день виключно українською!
    До Дня української писемності та мови науковою бібліотекою підготовлено книжкову експозицію "Спілкуймося українською".